Dôvera v ekonomiku krajín východnej a strednej Európy v apríli klesla

18.04.2013 Celý región

Viedeň (TASR) - Investorom a analytikom v krajinách strednej a východnej Európe (KSVE) sa tento mesiac zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku regiónu klesla. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) a rakúskej bankovej skupiny Erste Group, ktorý odráža neistotu a obavy z prehlbovania dlhovej krízy eurozóny. Informuje o tom agentúra RTTNews.
Prieskum odhalil, že kľúčový index ekonomického sentimentu, ktorý vyjadruje očakávania odborníkov v súvislosti s vývojom ekonomiky KSVE v najbližších šiestich mesiacoch, sa v apríli znížil, prvýkrát po piatich mesiacoch rastu, a to na 20,4 bodu z marcových 29,5 bodu.
Hodnota aprílového indexu zostala síce kladná, ale prieskum odhalil, že investori v takmer všetkých krajinách regiónu, s výnimkou Maďarska, pozerajú do budúcnosti s obavami. Svedčí o tom aj pokles čiastkového indexu, ktorý odráža postoj investorov k súčasnej ekonomickej situácii v regióne strednej a východnej Európy. Jeho hodnota sa tento mesiac znížila až o 11,3 bodu na 6 bodov.
V prípade eurozóny sa hodnota aprílového indexu očakávaní prepadla ešte strmšie, až o 25,1 bodu.
ZEW pri zostavovaní indexu hodnotí situáciu v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, na Slovensku, v Slovinsku a od októbra 2010 aj v Turecku.
 

Vyberte región